Заява “Сила Людей” з приводу російської агресії в Азовському морі та запровадження воєнного стану в Україні

Верховній Раді України

Президенту України

Секретарю РНБОУ

ЗВЕРНЕННЯ ПАРТІЇ “СИЛА ЛЮДЕЙ”

«Сила Людей» послідовно стоїть на захисті національних інтересів та безпеки громадян. Ми повністю солідарні з оцінками керівництва держави, Європейського Союзу, США, Канади, Великобританії, міжнародних організацій, партнерів та друзів України, що поведінка Росії в Азовському морі є агресією проти України та порушенням норм міжнародного права!

Лідери «Сили Людей» неодноразово оголошували позицію про необхідність впровадження воєнного стану, а Політична Рада Партії ухвалила відповідне рішення, а також звернення до Уряду, Президента та Парламенту щодо необхідних кроків та заходів.

«Сила Людей» послідовно вимагала запровадити воєнний стан, а тому ми вітаємо відповідні, хоч і запізнілі рішення РНБОУ, Президента та Верховної Ради України. Це рішення слід було ухвалити значно раніше. Тому народні депутати України — члени «Сили Людей» голосували за відповідний законопроект.

Водночас ми вимагаємо діяти адекватно потребам часу та не ставити під сумнів демократичний шлях розвитку України, навіть в умовах прямої військової агресії.Слід здійснити реформування чинного законодавства та забезпечити можливість проведення виборів усіх рівнів, незалежно від складних безпекових ситуацій та дій ворога, який не зупиниться і буде неодмінно посилювати свій тиск та агресію.

Україна має користуватися досвідом таких країн як Ізраїль, яким доводиться одночасно давати відсіч та забезпечувати демократичні процедури, у тому числі виборчі. Є різні законодавчі шляхи реалізації цього важливого завдання, яке після консультацій з експертами має бути ухвалено. «Сила Людей» вимагає негайно приступити до реформування законодавства щодо створення умов для проведення виборів в умовах реального та правового забезпечення воєнного стану зараз та в майбутньому, а також доручаємо народним депутатам — членам «Сили Людей» підготувати та винести відповідні законопроекти у співпраці з іншими депутатами, які поділяють нашу позицію.

Необхідно створити правові умови та ухвалити системні законодавчі рішення для захисту від будь-яких спроб зірвати президентські, парламентські або місцеві вибори. Законодавство про воєнний стан має бути сучасним. Водночас важливо розробити реальні та дієві безпекові інструменти.

Воєнний стан покликаний працювати на безпеку під час підготовки до виборів, не перешкоджаючи можливостям мобілізувати країну та вживати всі необхідні державні дії для реальної оборони!

Крім вищезазначеного, ми вважаємо за необхідне провести офіційні засідання вищих органів державної влади та розглянути питання першочергового значення:

-проведення дій по реалізації оперативно – тактичних військових планів та проведення (за потреби) мобілізації резервістів;

-розриву дипломатичних стосунків з Російською Федерацією;-закриття або обмеження перетину кордону з державою-агресором;

-припинення торгівельно-економічних відносин з державою-агресором;-оголошення СБУ та РНБОУ реальних санкцій та постійно оновлюваного реєстру фізичних та юридичних осіб, які так чи інакше пов‘язані з фінансовими інтересами Кремля та діють на території України з метою подальшої ліквідації їх впливу;

-прийняття заходів щодо арешту бізнес активів громадян Росії, що причетні до антиукраїнської діяльності та майна держави-агресора на території України та пов’язаних з Кремлем осіб;

-вжиття заходів щодо припинення антиукраїнської діяльності політичних діячів, які безпосередньо пов’язані з Кремлем, наприклад, таких як кум Путіна В. Медведчук, або подвійний громадянин Росії та України В. Новинський та інші, включно з забезпеченням притягнення їх до відповідальності відповідно до кримінального законодавства України;

-створення правового режиму призупинення ліцензій на право теле- і радіомовлення та інших ЗМІ, які відверто здійснюють антиукраїнську діяльність.«Сила Людей» долучається до вимог негайно звільнити українських військових полонених, а також звертається до міжнародних партнерів України з проханням посилити санкційний та міжнародний тиск, надавши реальну та серйозну оцінку військовим діям Росії, Кремля та Путіна!